Sinds 1 juni mogen we weer heerlijk uit eten. Hoe fijn is het om je lekker in de watten te laten leggen met een uitgebreid diner. Hierbij zijn prachtige gerechten en een goed glas wijn een smaakvolle combinatie. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij een gerecht? In deze editie deelt onze Restaurant Manager Rik Voortman zijn tips voor het selecteren van de beste wijnen.

“Gasten verrassen met wijnen van over de hele wereld, dat is mijn passie.  Een goede wijn en spijs combinatie versterkt de verschillende smaken van het gerecht.” Voor de wijn en spijs zijn standaard regels van toepassing maar bij Bluefinger zoeken we voor jou de grens op om je zo te kunnen verblijden met verassende wijn bij je gerecht.”

De rijst test
Met onze kennis zorgen wij ervoor dat we in staat om de beste wijn voor het gekozen gerecht te serveren. Met ruim 30 wijnen op onze kaart is er voor elk gerecht een passende wijn in verschillende prijscategorieën. “Een goed glas wijn maakt het gerecht dus compleet. Maar hoe kies je dan de juiste wijn?”

“Wees bekend met de verschillende smaak-componenten: zoet, zuur, zout en bitter. Deze zijn in veel gerechten aanwezig en kunnen de smaak van een wijn heel erg bepalen. Wil jij testen hoe je de wijnen kunt combineren? Doe dan de rijst-test. Kook wat rijst af, maak de een heel zout, de ander zoet, weer een ander bitter en vergeet de zure natuurlijk niet. Proef hierbij verschillende wijnen om zo te proeven wat deze smaken met de wijn doen. Complementeert het elkaar of valt de wijn of rijst helemaal weg?”

“Daarnaast is het goed om het verschil te leren tussen strakke gerechten en filmende gerechten. De één is fris en strak van smaak, de ander kan romig en vet zijn. Beide gerechten vragen om een andere wijn.”

Smaken verschillen
Maar vergeet vooral niet dat smaak erg persoonlijk is, dus wat jij lekker vindt, hoeft een andere niet lekker te vinden. “Houd je bijvoorbeeld  van spicy? Pittige en soms ook vettige (Aziatische) gerechten gaan vaak goed met een zachte half zoete wijn, dit komt doordat het zoete in de wijn goed matcht met pittig eten.”

Proeven, proeven proeven.
Oefening baart kunst in het combineren van wijn met spijs, je moet leren om op je smaakpapillen te vertrouwen. En vergeet vooral niet te genieten!

Heb je zin gekregen in een heerlijk diner met bijpassende wijnen? Bluefinger verwelkomt je graag!
Bekijk hier alvast de nieuwe kaart of reservereer hier alvast jouw tafeltje om verzekerd te zijn van een plekje.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jullie huwelijk? Neem dan contact op met onze sales afdeling, bel of mail ons en we helpen graag verder!

Op de hoogte blijven?

    Ik wil me graag inschrijven voor