Sous-chef Albert Smit is sinds drie jaar werkzaam bij het Bluefinger Restaurant. We vroegen hem over zijn ‘favorites’ en zijn beste tips en tricks voor in de keuken. Je leest het in onderstaand interview.

Wat is je favoriete gerecht allertijden?
“Mijn favoriete gerecht allertijden is goed bereide zuurkool. Dat vond ik als kind al lekker en nu is het nog steeds een van mijn favorieten. Mijn zoontje vindt het ook erg lekker dus ik denk dat het in de genen zit.”

Wat is je favoriete gerecht van de huidige kaart van Bluefinger?
“Ik ben gek op verse visgerechten dus dan kies ik voor de Zeebaars en Mossel met tartaarsaus van mosselvocht, bleekselderij, tomaat, courgette en koraal krokant. Als ik moest kiezen tussen vlees of vis dan kies ook bijna altijd voor vis, mits deze heel vers is”

Wat vind je het leukste gerecht om klaar te maken?
“Bij Bluefinger vind ik het leuk om desserts te bedenken en te maken. In deze patisserie kan ik echt mijn creativiteit kwijt. Thuis ben ik al snel geneigd om wok gerechten met rijst te maken. En dan elke keer met andere ingrediënten en smaken.”

Wat heb je standaard thuis in de koelkast liggen.
“Bij ons thuis staan altijd wel diverse vruchtensappen in de koelkast.” 

Wat is je favoriete drankje
“Cola en water”

Heb je een favoriete familierecept
“Wij hebben niet echt een favoriet familierecept. Mijn oma kon altijd wel hele lekkere taartjes maken, misschien dat daar mijn voorkeur voor desserts maken vandaan komt. Daarnaast eet ik nog graag bij mijn moeder. De gerechten die dan op tafel staan zijn eigenlijk nog precies hetzelfde als vroeger maar het smaakt vertrouwd en ik schuif daarom graag aan.” 

Favoriete ingrediënt allertijden
“Chocolade. Chocolade is een veelzijdig ingrediënt om mee te werken.”

Guilty pleasure
“Een kalfsvleeskroket van de enige echte FEBO. Maar dan moet niet uit de muur komen en goed heet zijn, dan is hij het lekkerst.”

Wat is je favoriete (budget) kitchen tool
“ Mijn mini paletmesje. Ideaal voor precieze werkzaamheden zoals kleine items voorzichtig scheiden van elkaar, een bord opmaken, etcetera.”

Dit koop ik altijd kant-en-klaar
“Op het moment dat ik ’s avonds in de keuken van Bluefinger werk en mijn vrouw een avonddienst heeft, eet zij wel eens een kant-en-klaar maaltijd. Persoonlijk vind ik die dingen niet aan te raden. De smaken zijn meestal zo doorgekookt of ver te zoeken maar gelukkig vind mijn vrouw het wel lekker om te eten. Wanneer ik zelf iets kant-en-klaar moet eten dan kies ik hooguit een diepvriespizza.” 

Als ik de rest van mijn leven nog maar van één keuken mocht eten
“Dan kies ik voor de Italiaanse keuken. Ik heb eerder bij een goede Italiaan gewerkt. Het is een robuuste keuken met mooie smaken.”

Raarste gerecht dat ik ooit gegeten heb
“ Voor een evenement in ons Event Center hebben we voor de lunch een salade inclusief gedroogde insecten geserveerd. Ik heb het uiteraard zelf even geproefd maar dit is iets wat ik niet zo snel weer eten. De structuur en de smaak vond ik niet lekker.

Favoriete restaurant
“Ik heb een keer heerlijk gegeten bij de Echoput in Hoog Soeren. Dat was in het najaar en daar heb ik mooie herfstsmaken gegeten van paddenstoelen en wild.”

Never again – wat zou je nooit meer eten.
“Met mijn beste maat heb ik een keer in Oostende in België een vissoep besteld. Ik laat niet snel iets staan maar deze kon ik echt niet naar binnen krijgen. De chef daar zei dat wij Hollanders de smaken niet gewend zijn. We hebben vriendelijk bedankt, afgerekend en bij het naastgelegen restaurant nog even gegeten, haha.”

Als ik geen zin heb om te koken dan eet ik.
“Als ik geen zin en tijd heb om te koken dan maak ik een uitgebreid stokbroodje gezond met alles erop en eraan.”

De beste tip die ik ooit heb gehad
“Koop werkschoenen die goed zijn voor je voeten, daar heb je je leven lang plezier van.”