Chef-kok Bastiaan Pruijssen is de drijvende kracht achter de keuken van het Bluefinger Restaurant. We vroegen hem zijn ‘favorites’ en zijn beste tips en tricks voor in de keuken. Je leest het in onderstaand interview.

Wat is je favoriete gerecht allertijden?

“Mijn favoriete gerecht is carpaccio van ossenhaas met ganzenleverkrullen. Daarnaast is verse sushi ook wel echt favoriet.“

Wat is je favoriete gerecht van de huidige kaart van Bluefinger? En Waarom?

“Mijn favoriete gerecht van onze huidige kaart is het hoofdgerecht met Dorade & Coquille. Dat vind ik echt een smakelijk gerecht. Niet te veel poespas en lekkere smaken.”

Wat vind je het leukste gerecht om klaar te maken?

“Ik vind het erg leuk om met verse vis te werken bijvoorbeeld tonijn of makreel. Persoonlijk vind ik vis veel breder te gebruiken dan vlees, bijvoorbeeld qua garing. Met vis kan ik meer mijn creatieve ideeën inzetten.” 

Wat heb je standaard thuis in de koelkast liggen.

“Eigenlijk hebben we thuis altijd wel Italiaanse ham- en worstsoorten en andere tapas in de koelkast liggen. Wij halen thuis heel veel van de markt: vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en kaas. Heerlijk vers en daarnaast is het erg leerzaam voor onze kinderen.”

Wat is je favoriete drankje

“ Ik houd van krachtige wijnen, bijvoorbeeld een traditionele malbec. Wanneer er een mooi verhaal of historie achter de wijn zit vind ik de wijn ook leuker om te drinken. Daarnaast ben ik wel van de traditie en vind ik het belangrijk dat de wijn op hout is gerijpt waardoor je proeft dat er een authentieke smaak aan de wijn is afgegeven.”

Heb je een favoriete familierecept

“Vanuit vroeger hebben we niet echt een familierecept. Wat nu wel een beetje traditie is geworden op feestjes en verjaardagen is het roken van zalm. Ik neem dan mijn eigen rookkast mee en daar rook ik dan twee verse zalmzijdes in. Heerlijk als hapje of op een toastje met een lekker wijn”.

Favoriete ingrediënt allertijden

“Zo, lastige vraag.. ik heb er zo veel. Maar een van mijn favorieten is toch wel ganzenlever. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat elk gerecht wat de keuken uitgaat ‘het zuurtje’ bevat. Dat is natuurlijk niet echt een ingrediënt maar wel een belangrijk aspect voor een complete smaakbeleving.“

Guilty pleasure

“Van die salmiakstaafjes met die rode dopjes. Die zijn ook bijna nergens meer te koop. Ik weet toevallig een winkeltje in Groningen waar het nog verkocht wordt. Als ik daar dan ben dan neem ik ze wel eens mee. “

Wat is je Favoriete (budget) kitchen tool

“Een keukenpalletje heb ik altijd wel bij me en mijn groene mes is ook favoriet. Dit is eigenlijk een fileermes maar hij is zo lekker scherp dus ik gebruik hem voor veel dingen.”

Dit koop ik altijd kant-en-klaar

Voor thuis hebben we wel eens standaard maaltijd salades in huis. Dus deze kopen we altijd kant-en-klaar bij de supermarkt”.

Als ik de rest van mijn leven nog maar van één keuken mocht eten

“Dan kies ik voor de Japanse keuken. In de Japanse keuken kun je alle kanten nog op. Van teriyaki tot sushi, het is lekker breed.”

Raarste gerecht dat ik ooit gegeten heb

“Op Curaçao heb ik een keer Leguaan gegeten, dat smaakt een beetje naar stugge kip. Als ik de kans krijg dan zou ik nog wel eens kogelvis willen eten alleen dan ga ik nog wel even voor de zekerheid met de notaris om tafel om mijn testament rond te maken, haha.” 

Favoriete restaurant

“Umami in Hengelo is wel echt een van mijn favorieten, daar ga ik graag eten met mijn vrouw Linette. Alleen het nadeel is dat het best ver rijden is. Een restaurant wat me altijd is bijgebleven is restaurant El Bulli in Spanje. Ik heb daar een keer gegeten tijdens een wijnreis door Spanje. Echt een mooie locatie en ik was helemaal onder de indruk van de bijzondere smaken en entertainment. “

Never again – wat zou je nooit meer eten.

“Levende insecten, zoals larven en meelwormen. Ik heb dat een keer gedaan maar dat doe ik echt nooit meer.”

Als ik geen zin heb om te koken dan eet ik.

“Een caesar salade. Alleen voeg ik dan nog wel vaak mijn eigen ansjovis-dressing toe om de smaken van een standaard salade wat te upgraden.”

De beste tip die ik ooit heb gehad

“Om je passie voor koken uit te kunnen oefenen moet je niet boven je kunnen gaan werken want dat gaat ten koste van de kwaliteit van het gerecht en dan wordt elke dag een race en stress.”