Lumen Blog 17: In de hoofdrol: WIJN 

In deze blog geven wij het woord aan Rik Voortman, Restaurant Manager van het Bluefinger restaurant. Met deze maand in de hoofdrol: WIJN. Van wijn-weetjes tot tips voor het kerstdiner. 

Witte wijn van blauwe druif
“Wist u dat witte wijn zowel van blauwe als witte druiven wordt gemaakt? Door de druiven zachtjes uit te persen, en zonder schil te laten gisten, komt de kleur van blauwe druiven niet in de wijn. Witte wijn die van blauwe druiven wordt gemaakt wordt ook wel Blanc de Noir genoemd.”

Rose, een zomerwijn?
“Veel mensen denken altijd dat rosé wijn voor de zomer is bedoelt, maar rosé is meer een witte wijn. Het wordt namelijk bijna altijd van blauwe druiven gemaakt. De kleur geeft aan dat de schillen zijn mee gegist, waardoor ook tannine (looizuur) in de wijn ontstaat. Deze tannines geven een krachtige, drogende smaak aan de wijn, en paart dan ook mooi met bijvoorbeeld paddenstoelen en lichte wildgerechten van dit seizoen.”

Tips voor de de feestdagen
“Vaak vragen mensen wat ze moeten drinken tijdens kerst, zeker als er gerechten op tafel komen die niet elke week op tafel staan. Denk aan ree, hert, wildzwijn, konijn, haas of fazant. Mijn tip, hou het klassiek. Frankrijk maakt prachtige wijnen die het erg goed doen bij dit soort gerechten. De Loire maakt bijvoorbeeld prachtige Cabernet Franc uit de Saumur, (deze hebben wij ook op onze eigen kaart). Krachtige wijn, met animale tonen (dierlijk) en gebalanceerde zuren. Dit past goed bij de wildsmaak.

Heb je een fles rode wijn open gemaakt, en wil je deze bewaren, bijvoorbeeld een halve fles? Bewaar deze dan (eventueel geëvacueerd met Vacuvin) in de koelkast. Door de wijn koud te bewaren, geef je de wijn geen kans om verder te ontwikkelen. Wijn blijft een natuur product en wil dan ook verder rijpen, de kurk houd dit tegen, maar zodra deze eraf is, gaat de wijn veranderen. Een lage temperatuur houd dit grotendeels tegen. (tot 4-5 dagen na openen) Wel de wijn tijdig uit de koelkast halen, zodat die op temperatuur kan komen.

Op de hoogte blijven?

Ik wil me graag inschrijven voor