Teamtalk!

met Mara van der Linden

Laura Boon
10/13/2023

Wie zijn er eigenlijk verantwoordelijk voor die strak ingedekte tafels en het serveren van de mooiste gerechten en bijpassende wijnen? In deze rubriek zetten we onze horeca toppers in de spotlights! Vandaag de beurt aan onze restaurant manager Mara van der Linden.

Wanneer en hoe kwam je erachter dat je graag in de horeca wilde werken?
“Toen ik op mijn 15e aan mijn eerste baantje in de detailhandel begon had ik al snel door dat ik graag iets gastvrijers wilde doen. Nog geen jaar later had ik mijn eerste horeca baantje te pakken en ik ben er nooit meer mee gestopt.”

Kun je wat meer vertellen over je achtergrond?
“Rond mijn 18e kwam ik – terwijl ik al een andere baan had – in aanraking met één van de uitzendbureaus waar Lumen toendertijd mee samenwerkte. Ik wilde graag wat bar ervaring opdoen en bent toen via hun een aantal jaar de barvrouw geweest van skybox 4 tijdens de thuiswedstrijden van PEC Zwolle. Toen ik daar in verband met school noodgedwongen mee moest stoppen, miste ik het na een tijdje toch wel heel erg. Daarom solliciteerde ik bij Lumen (toen nog IJsseldelta) en gelukkig stond ik toen de eerstvolgende wedstrijd weer op mijn vaste plekje in skybox 4.

Een half jaar later kwam er in 2016 plotseling een einde aan mijn “vaste” andere horecabaan, waardoor ik wat meer uurtjes kon maken bij Lumen. Het eerste half jaar hebt ik meegedraaid in het event center en daarna ben ik doorgestroomd naar het restaurant. Sindsdien ben ik met veel plezier onderdeel van het bedieningsteam. Inmiddels ben ik sinds ongeveer twee jaar assistent- en vlak daarna restaurant manager.

Een passende opleiding heb ik nooit afgemaakt. Maar inmiddels heb ik wel mijn leermeester en eerste wijndiploma gehaald. Zo probeer ik mezelf wel op andere manieren te blijven ontwikkelen. “

Wanneer ben je tevreden over je werk? Waar krijg je energie van en waar haal je voldoening uit?
“In de eerste plaats ben ik meer dan tevreden over mijn fijne collega’s! We hebben een leuk en gezellig team en we kunnen op elkaar bouwen. Daarnaast krijg ik energie van voldoening van drukke diner avonden waarbij je van tevoren denkt: “als alles maar goed gaat…”, en waar dan aan het einde van de avond alles vlekkeloos is verlopen en de gasten tevreden waren!”

Wat maakt het voor jou leuk om bij Lumen / Bluefinger te werken?
“De verscheidenheid aan gasten. De balans tussen zakelijk en leisure maar ook de verschillende nationaliteiten, beroepen en leeftijden. Zoveel mensen zoveel wensen. Daarnaast uiteraard ook – zoals al eerder benoemd – de fijne sfeer en leuke collega’s.”

In welk restaurant zou je absoluut nog eens willen eten en waarom?
“Haha heb je even: bovenaan staat uiteraard de Librije, als Zwollenaar hoort die er wel echt bij! Maar zo is er nog een flink lijstje waar ik wel een keer naar toe zou willen!”

Waar ben je trots op?
“Op het opbouwen van het bedieningsteam zoals het nu staat. In de coronatijd hebben er best wat mensen afscheid genomen en in de periode daarna is het aannemen van fijne nieuwe mensen soms een dagtaak gebleken. Dat er nu een stabiel en fijn ontbijt- en avond team staat, vind ik wel iets om trots op te zijn!”

Waarin zou je jezelf graag verder willen ontwikkelen?
“Ik begin eind september aan mijn WSET2 (wijndiploma). Voor mij staat mijn ontwikkeling in wijnen wat werk betreft nu op 1.”

Welk advies zou je willen geven aan iemand die overweegt om in de keuken te gaan werken of om een opleiding tot kok te gaan volgen?
“Gewoon doen! Wees niet bang dat je niet alles kunt of weet want alles is je te leren! En mocht het toch niks voor je zijn dan merk je het vanzelf!”


Mara’s favoriete…

  • Culinaire bestemming: “Elk land heeft zijn culinaire verassingen, maar ik denk dat de Marokkaanse keuken mij het meest verrast heeft toen ik daar een aantal jaar geleden op vakantie was.”
  • Favoriete restaurant: “In Zwolle kun je heerlijk eten bij L’église of Poppe maar bijvoorbeeld ook bij Bistrobar Bodega, De Buik van Parijs of Bar Senang. Het hangt een beetje af van mijn stemming en het gezelschap waar ik mee ben. Een paar maanden geleden was ik bij FG** in Rotterdam, en dat was voor mij echt de meeste bijzondere culinaire ervaring die ik ooit heb gehad!”
  • Favoriete drankje en gerecht:  “Ook dit vind ik een moeilijke vraag, haha… Wijn vaak een Verdejo en bier een Weizen, maar ik heb ook een zwak voor Coca Cola…
    Gerechten vind ik moeilijk. Ik denk tonijn tataki of iets met burrata. Als dat ergens op een kaart staat, bestel ik het eigenlijk altijd. Maar Doritos met zelfgemaakte guacamole of een frikandel speciaal vind ik ook heerlijk!”

Mara haar passie voor gastvrijheid en wijnen zelf van dichtbij mee maken? 
Bluefinger Restaurant is 7 dagen per week geopend.
Kom genieten van een relaxte lunch of een heerlijk 3-gangen diner!
 

 

Blijf op de hoogte: schrijf je in voor onze nieuwsbrief!